De vuurtoren J.C.J. van Speijk

In Egmond aan Zee

Al eeuwenlang het vertrouwde lichtbaken voor zeelieden, Derpers en vele terugkerende toeristen in Egmond: de vuurtoren.

Als pronkstuk hoog op het duin en direct aan de boulevard is de vuurtoren vanuit het hele dorp te bewonderen en goed zichtbaar vanaf zee. In 1834 gebouwd aan de kust van Egmond aan Zee en bijna 200 jaar later is ze dé trots van het dorp. Dat de vuurtoren J.C.J. van Speijk populair is, kan je onder andere zien aan de online zoekresultaten wanneer je googled naar het dorp Egmond aan Zee en je tientallen afbeeldingen van de vuurtoren voorbij ziet komen. En ook bij HotelInEgmond.nl krijgen we speciaal vraag naar “vuurtoren- en zeezicht” zoals bijvoorbeeld bij Hotel de Vassy, dat grenst aan het Vuurtorenplein. Het is niet verrassend dat de vuurtoren zo geliefd is bij zowel inwoner als toerist. De J.C.J. van Speijk is namelijk uniek in zijn soort, niet standaard rood-wit gestreept en behoort tot een van de slechts 35 actieve vuurtorens van Nederland.

In deze blog schijnen we graag een lichtje op een van de mooiste bezienswaardigheden van Egmond, namelijk de J.C.J. van Speijk, zonder al te hoog van de toren te blazen.

Egmond_drone


De geschiedenis: geen licht zonder schaduw

Honderden jaren geleden stond er een prachtig Middeleeuwse toren langs de kust van Egmond aan Zee. Tijdens een zware storm in 1741 stortte deze historische toren in en werd deze gedeeltelijk door de zee meegenomen. In plaats van de toren te heropbouwen, werd de vaarroute vanaf toen door middel van twee grote vuren kenbaar gemaakt. Tot er in 1827 voor de kust van Egmond het noodlot uitbrak en een groot marineschip strandde, waarbij 23 bemanningslieden verdronken. Hieruit volgde gauw de keuze voor een loodsdienst aan de kust van Egmond aan Zee om de scheepvaart zo veilig mogelijk van en naar de havens te loodsen. Hiervoor werden er tussen 1833 en 1834 twee nieuwe vuurtorens gebouwd, namelijk de Noordertoren op het hoogste noordelijk gelegen duin en de Zuidertoren op het Torensduin. Samen vormden zij het kustlicht dat de weg wees voor de loodsroute van en naar Den Helder.

De bouw van de Noordertoren werd in 1834 volbracht en werd uitgekozen tot monument ter nagedachtenis aan commandant-ter-zee J.C.J. van Speijk. Hij was een belangrijk commandant tijdens de Belgische Opstand en staat bekend om het memorabele moment dat hij liever zijn schip tot ontploffing bracht dan dat hij zich overgaf aan de Belgische vijand. In de noordelijke Nederlanden werd J.C.J. van Speijk hierdoor als nationale held gezien en werd onze vuurtoren in Egmond aan Zee het officiële monument voor zijn maritieme verleden. Tientallen jaren later werden de lichten gedoofd van de Zuidertoren en in 1915 afgebroken. Hiermee is de J.C.J. van Speijk de enige vuurtoren in directe omstreken van Egmond.

Foto's Egmond - Omgeving(9)


Aan het licht brengen: de functie

Tegenwoordig is de J.C.J. van Speijk een van de oudste vuurtorens van Nederland die nog steeds actief is. Vele vuurtorens hebben hun lichten gedoofd na de komst van satellietnavigatie, maar deze vuurtoren schijnt nog iedere nacht zijn vertrouwde licht over de zee en het dorp. 5 seconden aan en 5 seconden weer uit. De scheepvaart wordt hiermee gewaarschuwd voor de verraderlijkheid van de zee en de gevaarlijke ondieptes in het noorden van de kust van Egmond. Zo schijnt er speciaal vanuit de noordzijde van de vuurtoren een roodgekleurd licht om schepen te waarschuwen. Als zij eenmaal uit de gevarenzone zijn, zien zij weer het normale, witte licht. De visuele waarneming vindt tegenwoordig plaats via radars vanuit Den Helder en IJmuiden voor de gehele kust van Noord-Holland, waardoor een vuurtorenwachter overbodig is. Sinds 1990 is de vuurtoren om die reden onbemand. Wel wordt de vuurtoren nog gebruikt bij (het oefenen van) reddingsacties van de KNRM en voor onderzoeken van Rijkswaterstaat over golven, getij en zandsuppleties, omdat de toren daar het juiste uitzicht voor biedt.

To do: beklim de vuurtoren  

Naast scheepvaartbegeleiding is de huidige functie van de vuurtoren een rijksmonument en toeristenattractie. Ben je benieuwd naar het leven van de voormalig vuurtorenwachter? Overweeg dan zeker een bezoek aan de vuurtoren. De J.C.J. van Speijk opent meerdere keren per jaar haar deuren voor het grote publiek. Beklim de 28 meter hoge vuurtoren, loop rond in de lichtkamer en houd de scheepvaart voor de kust van Egmond in de gaten. En geniet terwijl je dat doet, van het prachtige, panorama over zee en het dorp. Een indrukwekkender uitkijkpunt in Egmond vind je niet!

Benieuwd naar de openingsdagen? Neem dan een kijkje op de site van Open Monumentendagen of vraag bij het VVV informatiepunt in Egmond aan Zee naar de reguliere openingsdagen. Zij kunnen je het beste informeren wanneer je de bijna 200 jaar oude vuurtoren kunt bezoeken.

Vuurtoren in de herfst

Alternatief: oude locatie Zuidertoren

Is de vuurtoren niet geopend tijdens jouw bezoek aan Egmond aan Zee? Dan schijnen wij graag ons licht op een bijzonder alternatief voor je. Op de oude locatie van de Zuidertoren op het Torensduin is een uitzichtpunt met prachtig zicht over Egmond aan Zee. Het is een kleine klim te voet, namelijk zo’n 2 minuten wandelen via een stenen pad én trap het duin op. Maar eenmaal boven aangekomen word je beloond met een 360º uitzicht over het dorp, de omringende duinen, de vuurtoren J.C.J. van Speijk, brede kustlijn en de oneindig lijkende zee.

Aan de voet van het Torensduin ligt Hotel Zuiderduin en het nabij gelegen Hotel Neptunus, waar enkele hotelkamers zelfs uitkijken op dit duin. Nu je meer weet over de historie van je uitzicht, wil je toch niets liever dan in een van deze hotels verblijven. Boek nu je overnachting bij Hotel Zuiderduin hier of bij Hotel Neptunus via deze link.

Egmond aan Zee(01) - BK

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.