Wilde dieren in de duinen

Ook voor de natuurliefhebber is er in de omgeving van de Egmonden van alles te genieten. Vanuit je hotel of appartement in Egmond aan Zee wandel je zo het Noordhollands Duinreservaat in. Met een oppervlakte van 5.300 hectare is het een van de grootste natuurgebieden van ons land. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden maar zorg er wel voor dat je een duinkaart aanschaft. In deze blog lees je alles over een aantal diersoorten die het Noordhollands Duinreservaat bevolken. Tip: begin je bezoek aan het Noordhollands Duinreservaat bij Bezoekerscentrum De Hoep en kom van alles te weten over het duinlandschap.

Grote grazers en knagers

Als je door de duinen loopt heb je kans om Schotse Hooglanders, Koniks (paarden), Exmoor pony's en plaatselijk ook schapen en Hollandse landgeiten tegen te komen.

exmoorpony_in_duin

Foto: PWN

Deze dieren worden ingezet om overbegroeiing van het duinlandschap tegen te gaan. Zo’n ontmoeting, vooral met de imposante Schotse Hooglanders, kan best intimiderend zijn. Toch is dit volgens deskundigen geen reden om de duinen te mijden zolang je deze dieren met respect behandelt, minstens 20 meter afstand houdt en de kuddes niet doorkruist. Meer informatie over de grazers en de belangrijkste omgangstips vind je op de website van PWN.

Kleine grazers en knagers

Naast de grote grazers zijn er ook kleine grazers zoals muizen, eekhoorns en konijnen.

konijn

Foto: Gary Bendig, Unsplash

Voorheen hielden vooral konijnen de begroeiing in de duinen kort maar door ziektes is hun aantal echter dramatisch afgenomen. Daarnaast zijn konijnen ook prooidieren voor vossen en hermelijnen. Daarom zijn de grote grazers ingezet om vergrassing en verstruiking van de duinen tegen te gaan. Omdat het specifieke graaswerk van konijnen gemist wordt bij het beheer van het duinlandschap worden konijnen uitgezet in de duinen.

Roofdieren

Nederland lijkt bijna totaal gecultiveerd maar toch leven er ook roofdieren. In de duinen kun je onder andere vossen, hermelijnen en verschillende soorten roofvogels tegenkomen.

vos

Foto: FoxTerrier, Pixabay

Vossen kom je ongeveer overal tegen waar eten is, sinds 1968 ook in de duinen. Favoriet bij de vos zijn konijnen maar bij gebrek daaraan lust de vos ook best vogels, muizen, eieren en insecten. Een andere jager is de hermelijn; deze ziet er snoezig uit maar kan behoorlijk agressief zijn. Het is een actieve jager maar wordt ook gejaagd door vossen en roofvogels (uil). Op het menu van de hermelijn staan (kleine) zoogdieren zoals muizen, konijnen en hazen, kikkers. Als je veel geluk hebt kun je een heel zeldzame bewoner tegenkomen: de boommarter. Deze bosbewoner komt op steeds meer plekken in de natuur voor, ook in de duinen, mits er bomen in de buurt zijn. Boommarters zijn een echte klimacrobaten en jagen vooral ’s nachts. Ze voeden zich met muizen, konijnen, vogels, insecten, maar ook aas, eieren en fruit. 

Do's & don'ts

  • Schaf een duinkaart aan, deze is niet alleen verplicht maar de opbrengst van de kaart draagt bij aan het behoud van dit prachtig duingebied met zijn gevarieerde en rijke flora en fauna.
  • Je mag je hond(en) meenemen naar de duinen maar alleen op de verharde en onverharde paden en (kort) aangelijnd*.
  • Houd je aan de tijden dat je welkom bent in het gebied. Voor de dieren in het Noordhollands Duinreservaat is het belangrijk dat zij tussen zonsondergang en zonsopgang niet verstoord worden.

*Tenzij anders aangegeven door middel van officiële borden.

Amfibieën en reptielen

Het Noordhollands Duinreservaat heeft een afwisselend landschap met duinen, duinvalleien, stuifplekken, struweel, graslanden, bossen én poelen. Deze poelen zijn noodzakelijk voor amfibieën om te overleven.

kikker

Foto: Ed van duijn, Unsplash

De soorten die in dit gebied voorkomen zijn: de bruine kikker, de gewone pad, de groene kikkers, de rugstreeppad en de kleine watersalamander. Ze vormen een belangrijke schakel in de voedselketen in de duinen. Zo eten ze insecten en larven maar zijn op hun beurt voedsel voor vogels, vissen en zoogdieren. In tegenstelling tot de amfibieën heeft de zandhagedis (ook wel duinhagedis) juist een voorkeur voor warme en droge gebieden in duinen. Net als voor konijnen is het ook voor het voortbestaan van de zandhagedis van belang dat de overbegroeiing van de duinen wordt tegengegaan.

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.