Terug in de tijd van de drie Egmonden

Een reis in de tijd

Egmond aan Zee is een prachtig vakantiedorp. De meeste toeristen die in dit heerlijke kustdorp verblijven hebben echter geen idee hoe de badplaats is ontstaan of hoe het dorp is uitgegroeid tot een fantastische vakantiebestemming. Natuurlijk is Egmond aan Zee niet alleen een vakantiedorp. Er wonen ook inwoners die met hun gastvrijheid ervoor zorgen dat jouw vakantie helemaal compleet is.

In deze blog vertellen wij meer over de geschiedenis van de Egmonden. Ja, Inderdaad ‘’Egmonden’’ Want, zoals sommige mensen misschien weten, zijn er meerdere Egmonden. En al deze dorpen zijn stuk voor stuk uniek en hebben hun eigen historische verhalen.

Naamloos-1

Egmond aan Zee 

Laten we beginnen bij de populairste van deze drie dorpen. Egmond aan Zee is de trekpleister die toeristen naar De Egmonden brengt.

-1

Egmond aan Zee ligt direct aan de Noordzee en is gesticht omstreeks 977. ‘’De zee neemt en de zee geeft’’, dit is een oud gezegde dat door de vroegere inwoners werd gebruikt. Deze uitdrukking komt voort uit de zware stormen die vroeger over Nederland trokken, stormen waar men toen nog niet tegenop gewassen was. Tijdens de kerststorm van november 1741 zijn er zelfs 36 huizen en de kerk van het dorp de zee ingetrokken. Maar de zee geeft ook, aldus het gezegde, want vele Egmonders verdienden in het verleden hun brood met de visvangst. 

Naamloos-21

In Egmond aan Zee is veel van het oorspronkelijk dorp te vinden, zo vind je aan het begin van het dorp het zeemanshuis de Prins Hendrik Stichting. Dit gebouw was oorspronkelijk gebouwd als opvang voor oud-zeelieden. Het gebouw is een pracht om te zien, en wordt nu gebruikt als verzorgingshuis.

De vuurtoren van Egmond aan Zee is vernoemd naar Jan Carel Josephus van Speijk. Hij werd bekend omdat hij zijn eigen boot liet exploderen. Van Speijk weigerde zich over te geven en onder het uitspreken van de legendarische woorden ”Dan liever de lucht in” stak hij zijn brandende sigaar in het kruitvat en bracht hij zijn schip met bemanning tot ontploffing.

Naa2mloos-1

Aan het begin van de 18e eeuw kwam Egmond aan Zee meer en meer in trek bij de toeristen. Ook veel jonge kinderen uit de stad zijn hier in het verleden, op doktersadvies, te gast geweest vanwege de gezonde zeelucht. Zij verbleven in de hiervoor gebouwde kindertehuizen. Daardoor kwamen er steeds meer mensen van buitenaf in het dorp wonen met nieuwe ideeën over het dorp en werd Egmond aan Zee stapje voor stapje steeds meer een toeristische plek.

Naamloos23-1

Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef, is op een kleine 3 km van Egmond aan Zee te vinden. Dit dorp is vanuit Egmond makkelijk te bereiken, zowel te voet, fietsend of met de auto. In Egmond aan den Hoef bevinden zich de restanten van het Slot op de Hoef. Het eerste kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw en is sindsdien meerdere keren verwoest, maar ook weer herbouwd. Wat er nu nog over is van het slot zijn de fundamenten van het slot Egmond, omgeven door een slotgracht. Naast deze ruïne vind je de Slotkapel, Hoeve Overslot. Deze slotkapel is nog helemaal intact en is zeker een bezoek waard. In dezelfde omgeving bevindt zich het historisch museum van De Egmonden, hier kom je alles te weten over de historie van De Egmonden.

Naamloos223-1

Egmond Binnen

Egmond Binnen is vooral bekend vanwege het klooster en de Abdij van Egmond, de Sint-Adelbertabdij. Dit is de oudste abdij van Nederland en gebouwd in de tiende eeuw. De abdij is nog steeds in gebruik en je kan er zelfs een bezoek aan brengen. De monniken die nog in de abdij wonen werken in de kaarsenmakerij, deze is opengesteld voor bezoekers. Ook is gebouw an sich erg interessant om te bekijken. Om de abdij heen is een grote openbare tuin gelegen die voor iedereen toegankelijk is.

Naast de abdij kent Egmond-Binnen verder nog het Liobaklooster. Dit klooster is ook nog in gebruik. Daar wonen al eeuwenlang zusters en leven daar naar de regels van God.

Verderop, in de duinen van Egmond Binnen, bevindt zich de Adelbertusakker met de Adelbertusput. Volgens de overlevering bevat deze put geneeskrachtig water.

abdij-in-oudheid

Bron:
Historisch Egmond

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.