8 redenen om naar Egmond aan Zee te komen

Eropuit in eigen land, helemaal geen gek idee. Wat dacht je van een dagje, weekendje, of langer naar zee? Egmond aan Zee is een gezellige badplaats in Noord-Holland en dé plek om te genieten van alles wat het strandleven te bieden heeft. Niet alleen in de zomer, veelzijdig Egmond is aantrekkelijk in elk seizoen!

Zee en strand

De regio waarin de Egmonden liggen heeft iedereen wel wat te bieden; jong, oud, shop-a-holic,  sportieveling, natuur- of cultuurliefhebber. Maar je gaat natuurlijk vooral naar Egmond aan Zee om te genieten van zee en strand. Lekker met je blote voeten door het zand of voorover gebogen om de stevige zeebries te trotseren.

Duintop(1)
Egmond aan Zee heeft een mooi lang en breed strand waar je het hele jaar kunt genieten van al het moois van de Noordzeekust. Zonnebaden of uitwaaien, pootjebaden in een kalme zee of op veilige afstand genieten van de aanblik van woeste golven; het strand is een heerlijke plek in elk seizoen en bij elk weertype.
En heb je even genoeg van het strand? Geen probleem, vanuit het strand wandel je zo het levendige dorpscentrum in om te shoppen in de leuke winkeltjes, een bezienswaardigheid te bekijken of om wat te eten of drinken in een van de gezellige restaurants en cafés.

Natuur

Egmond aan Zee is niet alleen een levendige badplaats maar is daarnaast ook omringt door natuurschoon. Naast zee en strand zijn er de duinen, polders en het weidelandschap. Wandel-, fiets-, rust- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de prachtige natuur in de Egmonden en omgeving.

Noordhollands Duinreservaat Egmond02

In het Noordhollands duinreservaat kun je genieten van een afwisselend landschap waarbij je ook grazend vee, zoals de Schotse Hooglander, kan tegenkomen. Het vee wordt ingezet om het duingebied en de begroeiing op peil te houden. Op de website van Egmond.nl kun je alles lezen over Schotse Hooglanders in de duinen.
Bewonder de prachtige zonsondergangen aan zee, maak kennis met de grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten en geniet van de heerlijke rust.
Tip: bezoek je het Noordhollands duinreservaat, vergeet dan niet de verplichte duinkaart aan te schaffen.

Bollenvelden

Nederland staat internationaal bekend om kaas, molens en tulpen. Narcissen, hyacinten krokussen, blauwe druifjes en uiteraard tulpen; tussen half maart en begin mei kun je genieten van kilometers kleurige bloemenpracht.

Egmond_Bollenvelden

Ook In de Egmonden, gelegen in de zogenaamde Noordelijke Bollenstreek,  kun je je vergapen aan prachtige kleurrijke bollenvelden. Wil je geen bollenveld ‘missen’, er is zelfs een ‘bollenroute’ van ongeveer 20 kilometer.

Goed om te weten: de bollenkwekers delen graag het prachtige zicht op de bloeiende bloemvelden met jou maar loop niet de velden in. De bloembollenvelden laten zich ook uitstekend bewonderen vanaf de zijkant.

 

Spectaculaire sportieve evenementen

Egmond aan Zee heeft meer te bieden dan alleen zomerse stranddagen. In de herfst en winter staat Egmond in het teken van sportieve activiteiten. Zo is er in november de Fjoertoer Egmond, een betoverende avondwandeltocht vol verrassende verlichte objecten.

Fjoertoer(12)

Januari luidt het jaar sportief in met verschillende sportevenementen voor de ware bikkel. In hetzelfde weekend worden twee verschillende sportevenementen aangeboden. Eerst de fiets-strandrace Egmond-Pier-Egmond waarbij de fietsers 38 kilometer afleggen; vanuit het strand van Egmond aan Zee naar de pier in Velsen Noord en weer terug. Bekijk hier het parcours. De dag erna, op zondag, is het dan tijd voor de zware winterklassieker: de Halve Marathon van Egmond. 21,1 kilometer over het strand en duinen lopend over verharde en onverharde wegen met klimmen en dalen. Januari sluit af met een fantastisch wandelweekend, de Egmond Wandel Marathon. Combineer een sportieve wandeltocht met genieten van de prachtige natuur en heerlijke rust van het Noordzeestrand en het Noordhollands Duinreservaat.

Wandelen en fietsen

Ook voor wie actief wil genieten maar nog niet toe is aan strandraces of marathons, is Egmond een uitstekende bestemming. De drie Egmonden, Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond Binnen, zijn gelegen in prachtige gebieden; deze zijn prima wandelend of op de fiets te verkennen.

Egmond Duinreservaat

De fietsliefhebber kan kiezen uit een selectie van fietsroutes om dit stukje Noord-Holland te ontdekken. Naast de Egmonden, Het Noordhollands Duinreservaat, Alkmaar kom je ook langs verschillende dorpen in de omgeving. Ook de wandelaar kan prima terecht in de Egmonden. Al wandelend maak je kennis met het gevarieerde landschap van strand, duinen, polders en natuurlijk de Egmonden. In deze blog vind je een beschrijving van drie fijne wandelroutes. Meer wandelroutes in en rond de Egmonden vind je op de website van route.nl.

 

Te zien in Egmond

Los van de omgeving en evenementen is Egmond een gezellige levendige kustplaats. Van oudsher was Egmond aan Zee een vissersdorp; dit zie je nog terug aan de smalle straatjes met de oude vissershuisjes, het voormalig Zeemanshuis, de vuurtoren, het Vissersmonument en verschillende beelden zoals ‘Het Derper Vraauwtje’en ‘Jaepie-Jaepie’.

Jaepie-Jaepie

Ook nu nog zie je in het dorp de verwevenheid met de zee; zo staan er op veel plaatsen boten ‘geparkeerd’. Aan de Boulevard Zuid bevind zich het Maritiem Centrum Egmond en vanaf het strand van Egmond aan Zee kun je regelmatig de oefening van de KNRM met de reddingsboot volgen. Bekijk hier de verschillende bezienswaardigheden in Egmond.

Te doen in Egmond

In het zomerseizoen kun je op de 2e vrijdag van de maand de gezellige Roots Market bezoeken terwijl je op de boulevard flaneert. In juni, juli en augustus is er elke woensdagavond een gezellige braderie in Egmond aan Zee, slenteren lekker heen en weer en laat je verrassen door het gevarieerde aanbod van de kraampjes.

Rootsmarket_Egmond

Maar in Egmond is in elk seizoen van alles te doen en beleven. Zo kun je in de Lucky Strike Bowling een gezellig (of competitief) potje bowlen, of bezoek Escape Room Egmond en puzzel jezelf de ‘room’ uit. Daarnaast vind je in de winkelstraat van Egmond allerlei leuke winkels met uniek assortiment waar je heerlijk kunt rondkijken. Na het shoppen, ronddwalen door het dorp of een strandwandeling kun je neerstrijken op een van de vele restaurants en terrasjes om lekker te genieten van een drankje, lunch of diner. Bekijk hier alle activiteiten in de Egmonden.

Uitvalsbasis

Egmond aan Zee is niet alleen een heerlijke plek om alleen, met vrienden en/of familie te genieten van de kust, het is ook een prima uitvalsbasis om Noord-Holland te verkennen. Noord-Holland heeft, zowel dichtbij als iets verder weg van Egmond, een gevarieerd aanbod aan landschappen, pittoreske dorpen en musea te bieden.

kaasmarkt Alkmaar

Wil je niet al te ver hoeven reizen en toch een leuk uitstapje maken dan zit je in Egmond goed. Kaasstad Alkmaar is prima te bereiken met de auto maar je kunt vanuit Egmond ook de bus pakken naar Alkmaar. Hier kun je allerlei activiteiten combineren in een 1-daags stadstripje: heerlijk shoppen, musea bekijken, door de oude straatjes van historisch Alkmaar wandelen, een filmpje pakken of een restaurant of café bezoeken.

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.