Mooiste wandelroutes van Egmond

Ontdek Egmond op je wandelschoenen

Wie naar Egmond aan Zee komt voor vakantie, en van wandelen houdt, is in Egmond helemaal op zijn plek. Egmond staat bekend om zijn mooie gebieden, zowel strand, zee en duinen. Ontdek alle prachtige gebieden van Egmond op je wandelschoenen.

In deze blog hebben wij drie prachtige wandelroutes voor jou uitgekozen die je langs de drie prachtige Egmonden leidt. Ga je liever voor een langere of korte wandeling? Wij hebben verschillende afstanden uitgekozen, zodat er voor iedereen een geschikte wandelroute bij zit! 

Dus waar wacht je nog op? Zoek die wandelschoenen bij elkaar en ga op ontdekkingstocht!

Wandeling Egmond aan Zee

10 km lange wandeling, duur: 2 uur. Startpunt: Egmond aan Zee

Maak je op voor een lange en heerlijke dag aan de kust. Deze wandelroute neemt je mee over het strand, door Egmond aan Zee en door het prachtige Noordhollands Duinreservaat. Op het strand ligt je wandeltempo wellicht wat lager, maar dat geeft je alle gelegenheid om van de branding en het uitzicht over de zee te genieten. En bij mooi weer even pootje te baden. 

duin strand

Vergeet ook niet de andere kant op te kijken, want aan de boulevard staan, zoals het hoort in een oud vissersdorpje, nog mooie huizen uit het begin van de twintigste eeuw. Deze karakteristieke huizen staan overal in Egmond aan Zee. Dus loop vooral de kleine straatjes van Egmond aan Zee door om deze prachtige vissershuisjes te zien.

huizen egmond

Bekijk hier deze volledige wandelroute!

Abdij wandeling Egmond Binnen

14,05 km lange wandeling, duur 2:48 uur. Startpunt: Egmond Binnen

Met deze wandeling door en rond Egmond Binnen loop je door een prachtig duin- en polderlandschap. Nabij Egmond Binnen zie je het park van de Abdij van Egmond: de oudste abdij van Nederland, al zou je dat niet zeggen. De in de tiende eeuw opgerichte Sint-Adelbertabdij werd in 1573 op bevel van Willem van Oranje verwoest door de watergeuzen. Pas in 1935 verrees er een nieuwe abdij die nog steeds een monnikengemeenschap herbergt. Daarnaast wandel je ook door de strak ingedeelde polders, uitgestrekte veenweidegebieden en duinen.

abdij

En als je dan toch bij deze prachtige abdij bent, neem vooral een kijkje op het terrein! Want het is er prachtig. Zo hebben ze daar ook een prachtige abdijtuin en maken ze hun eigen abdijkaarsen. Ook zijn er vaak exposities van kunstenaars uit de omgeving. Dus voel je niet bezwaard om het terein op te lopen want iedereen is altijd van harte welkom op het terrein van de abdij. 

expo

Bekijk hier deze volledige wandelroute!

Het kasteel van Egmond aan den Hoef

7,88 m lange wandeling, duur 1:34 uur. Startpunt: Egmond aan den hoef

Wandel door de bloembollenvelden rond Egmond aan den Hoef. De statige omgeving van Kasteel Egmond in Egmond aan den Hoef is een beschermd dorpsgezicht. Van 1129 tot 1798 stond hier een vesting. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de resten teruggevonden in het moeras, deze zijn nog te bezichtigen. De dertiende-eeuwse slotkapel staat nog wel overeind! Hoe dan ook is het een prachtig plekje. Terug loop je door het Noordhollands Duinreservaat, dat bestaat uit een afwisseling van duintoppen, bosjes en een ongekende stilte. Door de enorme variatie aan plant- en diersoorten is dit langgerekte natuurgebied een zeldzaamheid in Europa. Ideaal om even je hoofd helemaal leeg te maken en energie te tanken. 

sweater-01

Op het slot in Egmond aan den Hoef kan je ook even een pauze inlassen. Even stilstaan bij het feit dat hier vroeger een prachtig kasteel stond. Zo zie je op het slot ook nog restanten staan van het kasteel. Dus kijk vooral goed om je heen, en geniet van de groene omgeving rondom het oude kasteel. 

slot

Bekijk hier deze volledige wandelroute!

Ben jij na deze wandelingen nog lang niet uitgewandeld? Klik dan hier voor nog veel meer wandelroutes binnen de Egmonden! 

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.