Sportief genieten in Egmond aan Zee

Van recreatief tot topsport

Egmond aan Zee is vooral bekend als badplaats waar het in elk seizoen goed vertoeven is aan het prachtig brede strand. Maar … Egmond is ook uitstekend geschikt voor een sportieve vakantie of kort verblijf. Zowel voor de liefhebber van recreatief wandelen of fietsen, als voor de fanatieke sportbeoefenaar heeft Egmond van alles te bieden.

Wandelen

wandelen

Hou je van wandelen? Dan zit je helemaal goed in Egmond aan Zee. Het dorp is gelegen aan het strand en omringd door duinen. Naast heerlijk lange strandwandelingen kun je urenlang (als je wilt) zoet zijn met het ontdekken van de prachtige omgeving. Er zijn meerdere wandelroutes die je kennis laten maken met de prachtige gebieden in en rond de Egmonden. Of je nu houdt van weidse zeezichten, de prachtige natuur in het Noordhollands Duinreservaat, de Abdij van Egmond wil bewonderen of geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Egmonden; er is voor iedereen wel een fijne wandeltocht.

Fietsroutes

Fietsroutes(4)

Rondom de Egmonden liggen verschillende mooie fietsroutes door de prachtige omgeving van de Egmonden. Ontdek de flora en fauna van de duinen en polders, bezoek de omringende dorpen of de naburige kaasstad Alkmaar. Afhankelijk van de gekozen route passeer je historische plekjes en monumenten, kun je je fietstocht afwisselen met shoppen, neerstrijken op een fijn terrasje of genieten van de aanzicht van de imposante Schotse Hooglanders in het afwisselende duinlandschap. De routes variëren in lengte; de kortste route is 23,3 kilometer, de langste, en zwaarste, route is 66 kilometer.

Paardrijden

janko_ferlic_unsplash_paarden_blog

Gek op paardrijden én een geoefende ruiter? Dan is een rit door de bossen en duinen van het Noordhollands Duinreservaat een must. Het gebied heeft een uitgebreid net aan ruiterpaden door de prachtige en afwisselende natuur. Kortom: voor urenlang rijplezier zit je hier goed! Daarnaast kun je, buiten het hoogseizoen, ook heerlijke strandritten maken. Let op: voor de duinritten, en zeker voor de strandritten, geldt dat je voldoende rijervaring moet hebben. In Egmond aan den Hoef vind je twee maneges, Manege de Hoef en Manege Groot, allebei vlakbij het uitgestrekte duingebied gelegen.

Sportieve evenementen

In november wordt het sportieve seizoen afgetrapt met de Fjoertoer. Daarop volgt januari met een drietal sportieve activiteiten, namelijk Egmond-Pier-Egmond, daarna de Halve Marathon van Egmond en vervolgens de Egmond Wandel Marathon. De maanden daarna is het rustig. Vervolgens vindt in juni de Wandel4daagse Alkmaar plaats. Is het sportieve evenement waar je aan wilt deelnemen uitverkocht of al geweest? Niet getreurd … deze evenementen worden elk jaar aangeboden. Je kunt je dan prima voorbereiden op de komende editie!

Tip: je kunt prima jouw sportieve evenement combineren met een heerlijk onbezorgd verblijf in een van onze hotels. Zo weet je zeker dat je uitgerust en op tijd aan de start verschijnt. Bekijk de sportieve arrangementen van Hotel Zuiderduin, Strandhotel Golfzang, Hotel de Boei en Hotel de Vassy.

GP Groot Egmond-Pier-Egmond

Le-Champion-Egmond-Pier-Egmond

Fietsfanaten opgelet: kom in januari naar Egmond aan Zee en begin het jaar sportief met de GP Groot Egmond-Pier-Egmond. Aan deze populaire race op de strandfiets of mountainbike over het Noordzeestrand doen zo’n 4.000 deelnemers mee. Hou je van fietsen én ben je daarnaast niet bang voor zee, mul zand, straffe wind(vlagen), hindernissen, klimmen en kou: dan is de GP Groot Egmond-Pier-Egmond een uitdaging die je zeker niet mag missen. Tip voor bikkels: combineer jouw inschrijving voor Egmond-Pier-Egmond met die voor de winterklassieker NN Egmond Halve Marathon of Kwart Marathon.

NN Egmond Halve Marathon

Halve_Marathon_Egmond_Le_Champion_blog

De Halve Marathon van Egmond is legendarisch. Zowel het ruige terrein als de weersomstandigheden kunnen een geduchte uitdaging vormen. Is een halve marathon nog net even te zwaar voor je? Geen nood, je kunt er ook voor kiezen om de kwart marathon te lopen. Geniet van de prachtige natuur, laat je aanmoedigen door de vele toeschouwers en voeg deze strijd tegen de elementen toe aan jouw lijst met overwinningen. Doen: boek het arrangement bij Hotel Zuiderduin of Strandhotel Golfzang en neem deel aan het gezellige Spaghettibuffet dat traditioneel wordt aangeboden in Restaurant Zuiderduin.

Egmond Wandel Marathon

Le-Champion-EWM-02

De Egmond Wandel Marathon is het 3e grote sportieve Egmondse evenement in het jaar. Begin het nieuwe jaar goed met een heerlijke wandeltocht door de prachtige natuur van Egmond. Het afwisselende parcours voert je langs het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden en of je één of twee dagen wilt wandelen. De wandeltocht kent een pittig parcours met mul zand, glooiend terrein en enkele trappen op de route en is daardoor niet geschikt voor minder valide mensen en wandelwagens. Tip: zorgeloos deelnemen aan de wandelmarathon doe je door een hotelarrangement te boeken!

Wandel4daagse Alkmaar

Le-Champion-pw4da-3

De Wandel4daagse van Alkmaar vindt een paar maanden later plaats met, zeer waarschijnlijk, veel betere weersomstandigheden. Ontdek al wandelend de schoonheid van Alkmaar, de nabijgelegen natuurgebieden en de dorpen in de omgeving. De wandel4daagse biedt de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende afstanden. Meer informatie over het evenement kun je lezen op de website van Wandel4daagse Alkmaar. Aanrader: voor dit evenement kun je een overnachting boeken (inclusief vervoer naar de start en van de finish) in Hotel Zuiderduin of Strandhotel Golfzang. Na een dag vol wandelen even je voeten afkoelen in de Noordzee, lekker toch?

Fjoertoer

Fjoertoer(12)

Ga met Fjoertoer Egmond op avontuur door het nachtelijk Egmond en omgeving. Tijdens de wandeltocht val je van de ene in de andere verbazing van de verassende acts en kunstwerken op de route. Geniet al wandelend van al het moois, rust van tijd tot tijd uit bij een stempelpost of een van de horecagelegenheden op de route en laat je warm onthalen door enthousiaste bewoners van de Egmonden.
De Fjoertoer is niet alleen een adembenemende sprookjesachtige avondwandeltocht, maar zet zich ook graag in voor een goed doel; traditiegetrouw zijn dat KNRM en de Egmondse Reddingsbrigade. Tijdens jouw inschrijving kun je ervoor kiezen een bijdrage te doen aan deze belangrijke organisaties. Let op: dit is geheel vrijwillig!

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.