Feitjes over het strand

Dingen die jij nog niet wist over het strand

Het strand, bijna iedereen is er wel dol op. Zomers heerlijk afkoelen van de hoge temperaturen aan de verfrissende Noordzee. ’s winters door de kou een frisse strandwandeling maken met een warme muts op. Al met al is er elk seizoen wel wat moois te zien en te vinden op het Nederlandse strand.

strand winter

De strand-cijfers...

De kustlijn van Nederland is enorm lang. Om precies te zijn 432 kilometers. Waarvan 82 procent bestaat uit zand, wat natuurlijk best logisch klinkt. Maar waar bestaat de rest van die 100 procent dan uit zul je denken. Die kleine 18 procent bestaat uit dijken, aangelegde duinen en dat om de zee in toom te houden. De gemeente Bergen, waar de drie Egmonden onder vallen, heeft een strand met de lengte van 24 kilometer. Dat zijn heel wat kilometers aan strandplezier. Op het strand bevinden zich ook gezellige strandtenten om even op te warmen of om juist af te koelen.

drone beeld

Beestjes, wist je dat? 

Op het strand leven veel verschillende beestjes, boven en onder de grond, in de zee en vliegend over strand en zee.
En niet te vergeten: ook mensen strijken graag neer op het mooie strand van Egmond aan Zee om heerlijk te genieten van de zon. Soms is het druk op het populaire strand, maar toch is er genoeg plek voor iedereen. Over druk gesproken: wist je dat onder de circa twee vierkante meter die wij met een groot strandlaken in beslag nemen, zo’n 2 miljoen beestjes krioelen? Maar ‘’no worries’’ deze beestjes zijn alleen maar goed voor het strand en zand, en daarnaast kan je ze zelfs niet zien met het blote oog; sommige beestjes zijn zelfs 10 keer kleiner dan een millimeter!

strand zomer

Er leven natuurlijk ook grotere beesten op het strand. Groter dan een 10e van een millimeter. Denk hier bijvoorbeeld aan alles wat in zee leeft of er overheen vliegt. Je hoort ze eigenlijk al bij aankomst in Egmond: meeuwen. Meestal zie je ze bietsen naar etensresten, vliegen of dobberen ze over zee. Ze passen echt bij de kust, dat vinden ze zelf ook want ze zijn er niet weg te slaan. Naast meeuwen heb je natuurlijk alles wat in zee leeft: kwallen, garnalen, visjes en - als je geluk hebt- spot je een zeester aan de kust. Over kwallen gesproken… deze zeedieren kunnen indrukwekkende kleuren hebben! Omdat kwallen nou eenmaal niet populair zijn onder mensen, is er speciaal een Kwallenradar gemaakt. Deze website houdt bij of er veel of weinig kwallen aan de kust zijn. Je vindt de Kwallenradar hier.

kwal

De zee kan behoorlijk wild zijn

De zee kan er kalm uitzien, maar dat is vaak niet het geval. De Noordzee kan een behoorlijke stroming hebben. En als je niet weet hoe je daarmee moet omgaan kan dit erg gevaarlijk zijn. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen weet hoe ze met een wilde zee om moeten gaan hebben wij hier al eerder over geschreven. Lees deze blog eens goed door voordat je besluit een duik te nemen in het verfrissende zeewater.

Niet alleen mensen zijn dol op het strand...

Net als mensen houden honden ook enorm van het strand. Heerlijk toch? Lekker  rondrennen,en door de golven springen. Van 1 mei tot 1 oktober zijn aangelijnde honden altijd toegestaan op de activiteitenstranden in Egmond. Loslopende honden zijn ’s zomers op alle stranden toegestaan voor 10.00 uur en na 19.00 uur. In de winterperiode, van 1 oktober tot 1 mei, zijn loslopende honden altijd welkom op alle stranden in Egmond. Activiteitenstranden, waar je hond ’s zomers aangelijnd mag komen, zijn herkenbaar aan de oranje kleur op de strandpalen. 
Bron: Egmond.nl

hond

Activiteitenstranden

Het strand is opgedeeld uit verschillende zones, deze zones worden aangeduid met kleuren.

  • Oranje - activiteitenstranden
  • Geel - zonnestranden
  • Roze – naaktrecreatiestranden

Op de site van de gemeente Bergen staat informatie  waaruit blijkt wat er wel en niet mag op het strand. Strandregels - Strand-Regeln - Beach Rules (bergen-nh.nl)

Zeevissen

Voor de meeste Egmondse burgers is het misschien wel vanzelfsprekend. Dat ze vroeger weleens met hun vader aan de kust hebben gestaan om wat scholletjes binnen te halen. Er mag het hele jaar door gevist worden aan de kust en je hoeft er geen vergunning voor te hebben. Meestal is het zomers wat drukker in zee met zwemmers waardoor je hier dan weinig vissers ziet maar in het najaar en tijdens de koudere maanden kom je geregeld vissers aan de kust tegen.

visser

Voor iedereen die meer over het strand wil weten, kom het zelf eens ervaren! De heerlijke zeeluchten en de prachtige omgeving zullen je betoveren … Wij denken in ieder geval dat je op slag verliefd wordt.  

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.