Wat is een mui?

En wat doe je als je erin terecht komt?

Niks lekkerder dan op een warme zomerdag een verkoelende duik te nemen in de zee, lekker met de kinderen over de golven springen, Of misschien wel met een bal over gooien in het water. 

De Nederlandse zee ziet er op zonnige dagen met een klein briesje, meestal rustig uit. Maar schijn bedriegt. Want een mui is meestal onzichtbaar. Of in ieder geval voor de meeste mensen niet te zien met het blote oog. De Nederlandse Reddingsbrigade ziet dit natuurlijk wel. Deze helden zien vanaf het strand precies wat er gebeurt in de zee.

Maar wat is dat?

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank. Een mui staat loodrecht op het strand, waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Een mui kan tot wel 30 meter breed zijn en wel tot 100 meter de zee in stromen. Als je in zo’n muistroom terecht komt word je een stuk op zee meegevoerd. Muien brengen zwemmers vaak in de problemen, omdat men niet weet wat je moet doen en dan snel in paniek raakt. In paniek raken is menselijk, want je weet niet wat je over komt.

Waarom is een mui gevaarlijk?

Het is een vergissing om te denken dat muien alleen met slecht weer aanwezig zijn. Sterke muien kunnen ook ontstaan bij een vlakke zee en bij prachtig mooi weer. Omdat een mui zo krachtig is, is het levensgevaarlijk. Je zou er bij wijze van spreken zo in kunnen zwemmen, als dit eenmaal gebeurd wordt je meegetrokken door de krachtige stroming. En als je dan niet weet wat je moet doen kan dat verkeerd aflopen.

Waarschuwings borden

De Nederlandse reddingsbrigade plaatst langs de rand van de zee waarschuwings borden waar de muien zich bevinden. Dit is om precies aan te duiden waar je beter niet de zee kan betreden. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je in een mui verzeilt raakt.

Mui Waarschuwings borden


Terecht gekomen in een mui, wat nu?

Kom je toch in een mui terecht? Blijf dan vooral rustig, raak niet in paniek en zwem met de stroming mee totdat je voelt dat deze minder wordt. Zwem vervolgens schuin weg uit de mui vandaan, en ga over de zandbanken terug naar het strand. Een zandbank is te herkennen aan de brekende golven. Lukt het je niet om goed weg te zwemmen? Probeer zo snel mogelijk aan anderen duidelijk te maken dat je in gevaar bent. Blijf rustig, en laat je mee voeren met de stroming.

Mui uitleg

Zie je dat iemand anders hulp nodig heeft? Waarschuw de Reddingsbrigade via telefoonnummer 112 en verlies het slachtoffer niet uit het oog.

Tip

Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.

Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid.